2013. június 25., kedd

WÜRTZ_2 TORNATEREM / TAMÁSI KÉZILABDA CSARNOK


Würtz Ádám Általános Iskola bővítése “E” ÉPÜLET (TORNACSARNOK)

Tervezők: Sebestyén Péter, Kenyeres László
Munkatárs: Faltusz Csaba

Statika: Pap Ferenc
Gépészet: Dravecz Gábor
Elektromos tervező: ifj. Sas Gyula
Tűzvédelem: Lipinka Zsolt
Megrendelő: Immosensus Kft. Budapest

Fotó: Faltusz Csaba


Az iskolaépület 2010-ben készült el, de akkor a tornacsarnok nem forráshiány miatt nem tudott megvalósulni. Az iskolában 900 diák és tanár tölti a mindennapjait, úgy hogy az amúgy sem nagy aulában béka-szökdelnek a gyerekek. A tornacsarnok hiánya mindenapos volt az iskola életében.
Egy pályázati lehetőség adódott, ahol kézilabdacsarnokként kelett átértelmezni a feladatot és az eredeti tervekhez hasonló de jóval olcsóbb kialakítású épületet kelett megtervezni. Ez egy nagyon hosszú és fáradságos feladat volt, de a Kivitelezővel való együtt gondolkozás végül rentabilissá tette a beruházást.

Az E épületrész a tornaterem mely 22x44,5 tiszta belméretű és 7,5 m tiszta belmagasságú, kettéosztható küzdőterű, így egy időben két testnevelésóra is tartható. A játéktér egy kisebb lelátóval rendelkezik. A feladat nehézségét az adta, hogy a szakmai berkekben elismert meglévő épület építészeti színvonalát ne rontsuk le az alacsony költségvetésű bővítéssel.
A tornacsarnok nagy része a talajszint alatt található, lényegében csak egy bevilágító zóna áll ki a talajból. A bővítés illeszkeik a meglévő épületekhez és a műemléki környezetben lévő városközponthoz. A csarnokot a kézilabda klubb és az iskola közösen fogja használni.