2013. november 11., hétfő

Fritz Pince bővítése Szekszárd

A beruházások során napi 8-10 ezer darabos kapacitású palackozó üzemet, egy 500 négyzetméteres raktárt, 1500 hektoliteres hordós érlelőt, laboratóriumot és szociális blokkot, és egy új gépszínt alakítottunk ki a Fritz Pince bővítésének tervezésekor Szekszárdon.


Megrendelő: Faktor Kft Budapest
Vezető tervező: Sebestyén Péter 
Építész tervezők: Sebestyén Péter (Másfél Építész Stúdió), Kiss Balázs Kiss Szabolcs (Incorso Építész és Építőműhely)
Építész munkatársak:Barcsai Ágnes Faltusz Csaba Holics Tamás Koródi Zoltán Magosi Edina Rajnai Zsuzsanna
Gépészet: Vígh Szabolcs 
Statika: Pap Ferenc 
Talajmechanika: Batu Árpád 
Tűzvédelem: Lipinka Zsolt 
Villamosság: ifj. Sas Gyula 
Fotó: Faltusz Csaba


Részlet a műleírásból:

Tervezési helyszín bemutatása
A terület a decsi szőlőhegyen található. Déli irányból lakott családi házak, északról, nyugatról és keletről szőlők, pincék övezik, illetve észak felől egy bekötőút és egy, a meglévő panzióhoz tartozó parkoló a telek közvetlen szomszédja.
A területen jelenleg zajlik a főépület átalakítása, teraszépület építése.

A meglévő gazdasági épület több ütemben épült. Kapcsolódik a nagy alapterületű pincetérhez a keleti irányból egy két szintes épület. Földszintjén két egymásból nyíló raktárhelyiség található, melyben jellemzően palackozott borok, és a jelenleg kézzel zajló palackozás kellékei vannak raktározva. A főépület felőli raktárból közvetlen kijárás van az udvari gazdasági út irányába, illetve innen lehet egy átjárón keresztül a kissé mélyebben lévő pincetérbe jutni. A gazdasági épületrész emeletén szintén raktárak és mezőgazdasági géptároló található. A géptárolót déli irányból lehet megközelíteni egy betonozott útszakaszon keresztül majd innen lehet egy gyephézagos burkolaton át tovább menni a szőlők irányába a hegyoldal felé.
A tervezett bővítés egy része a fent írt mezőgazdasági géptároló csak emeleten lévő épületrésze alá helyezendő el. Ehhez az épületrészt el kell bontani, ideiglenesen deponálni az építési területen, majd a megépült alsó szinti raktárhelyiség elkészülte után azt az eredeti állapothoz hasonlóan visszaépíteni. A telek keletről nyugati irányba erőteljesen emelkedik, így a meglévő pincék már mind a talaj felszíne alatt találhatók.

Tervezési koncepció
Az új épületrész kialakítása során, a már meglévő raktárépülethez csatlakozik egy új tervezett raktárhelyiség, valamint egy tervezett borpalackozó, laborral.
A palackozó helyiségből nyílik a személyzeti egység, ahol egy pihenő kerül kialakításra, egy ahhoz csatlakozó férfi és női öltözőblokk. A személyzeti blokk mellé került kialakításra a gépészeti helyiség, amely külön bejárattal rendelkezik.

A homlokzati burkolat a tervezett borpalackozó egységénél megegyezik a meglévő épület burkolatával, annak folytatása, így egységes homlokzati képet mutatva a meglévő épülettel, a kőburkolat kiválasztásánál kiemelten fontos szempont a meglévő burkolattal való lehető legnagyobb hasonulás. Ennek ellentétjeként jelenik meg a gazdasági bejárat tégla támfal falazata, mint befejező építészeti elem. Mindkét bejáratot kiemelve, a tervezett tégla támfal körbefutja, majd a burkolat a kéményre felfutva emeli ki azt.
A tervezett új látványpince háromhajós térszervezésű, oszlopokra támaszkodó, gótikus ívek közé falazott csehsüveg boltozatok térsorozatából épül fel. Az összekötő folyosók kialakítása egyszerűbb, donga fedésűek.
A tervezett létesítmény egy részén járható lapostetőt kap, mely mezőgazdasági gépjárművek közlekedését is biztosítja a már meglévő mezőgazdasági munkagép- és göngyölegtárolóhoz. Illetve kialakítottunk egy intenzív zöldtetőt mely az új pincetérhez csatlakozó raktárrész felett található, erősítve ezzel a föld alatti építmény és közvetlen a borospince terének természetes klímáját. 



































videó az átadó rendezvényről

(megjegyzés: a borászat bővítése során elkészült borbíráló a külső konyha és terasz valamint a főépület átalakítása nem mi terveztük)