2013. október 21., hétfő

IRODA_MÁSFÉL ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

Az iroda új helyre költözött:

Másfél Építész Stúdió
H 7621 Pécs, Király u 35/1

Elérhetőség: 06302686053 masfelstudio@gmail.com


AZ IRODA TERMÉSZETESEN SAJÁT TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS
Tervező: Sebestyén Péter
Kivitelező: Sebestyén és Fia Kft

Fotó: Faltusz Csaba


Részlet egy az irodáról készült interjú vázlatából:
(2013 nyara)

"Két éve, több mint 11 év mindenféle formációban eltöltött építészkedés után, úgy döntöttem, önálló irodát alakítok MÁSFÉL ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ néven. Ezúttal ismét Pécsen. Több városban, több formában dolgoztam már pályám során. Ha össze akarnám foglalni, azt is mondhatnám, hogy mindig kerestem a saját utamat, és addig nem álltam meg, amíg 100 százalékosan azt nem éreztem, hogy megtaláltam. A célom mindvégig az volt, és most is az, hogy olyan közegben, olyan környezetben élhessek, ahol a legtöbbet tudom kihozni magamból. Mostanában úgy látom, hogy az építészetet, mint üzleti vállalkozást olyan légüres tér veszi körül, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy az építész hol várja ki a belátható jövő végét. Az életem során mindig történt valami olyan esemény, vagy ért valami olyan hatás, ami ebbe a városba húzott vissza. A környezet így most Pécs.
A közeg, amiben dolgozom, és dolgozni szeretnék abszolút nyitott és rugalmas. Vannak munkák, melyekben önállóan tevékenykedem, másban szerzőtárssal/társakkal együtt, megint másban építész munkatársak segítségét veszem igénybe. Munkája válogatja.
Minden tervben részt veszek fizikailag,  és jön mellém egy másik-fél. Mostanában igyekszem nem pénzalapon működtetni az irodát, hanem úgymond bartelezve. Én segítem a fiatalabbakat, ők segítenek engem. Alkotótárs vagyok valaki más munkájában, majd ő lesz szerzőtárs az enyémben. Legtöbbször nem pénzről szól, csak az alkotásról, vagy ahogy én hívom, a játékról. Ha nem nyerünk semmit egy pályázaton, attól még nagyon jót játszhattunk együtt.
Ma szerintem nem attól lesz valaki jó építész, hogy mit tudna csinálni, ha minden ideális lenne, mert semmi sem ideális mostanában. Akkor tudsz jó lenni, ha egy gazdaságilag is stabilan működő céget tudsz működtetni. Ezt pedig úgy tudom megtenni, hogy rugalmas vagyok. Rugalmas vagyok abban, hogy éppen hány emberrel, és kikkel dolgozom, hogy milyen formában, milyen helyszínen. A lényeg mindig az alkotáson van, és azon, hogy az adott munkából a maximumot hozzam, hozzuk ki. Ez sokszor sokkal nehezebb, mint ahogy fiatalabb koromban elképzeltem.
Van, amiben viszont sajnos, vagy nem, de egyáltalán nem vagyok rugalmas. Nem engedek az elveimből, és nem kötök kompromisszumokat. Ez a magánéletemre ugyanannyira jellemző, mint az építészkedésemre. Egy munkafolyamatnál nem tudom a pénzt látni a szemem előtt, nem tudok a pénzért jól dolgozni. Ezért időnként belefutok abba, ha egy tervet megszeretek, hogy egy tervezési feladatot addig-addig gyúrok, hogy a maximumot kihozzam belőle, hogy a végén már rájövök, hogy nem igazán érte meg ennyiért elvállalni. De nem tudom abbahagyni addig, amíg már megfelelő, de még nem az igazi. A magánéletemben, és a szakmámban is szeretem a legjobbat és számomra legmegfelelőbbet megkeresni mindenből, nem is igazán nyugszom addig, míg meg nem találom azt, amit igazán magaménak érzek. Ha kell, fejest ugrok az ismeretlenbe, és kezdek újat a nulláról. Nagyon nehéz, sőt egyre nehezebb ezt megtenni, de egyre nagyobb rutinnal teszem. Merek, és akarok is változni, változtatni a dolgaimon, ha kicsit is úgy érzem, hogy valami nincs a helyén. Tisztában vagyok azzal, hogy ezzel sokszor nem könnyítem meg a saját helyzetem, rövidtávon gyakran nem kifizetődő ez a hozzáállás, de hosszútávon mégis ez visz a céljaim fele.
Az irodám sok forráspályázaton nyert munkát vitt végig az elmúlt években. Közben megtanultam olyan házakat tervezni, amik a maguk egyszerűségével ütnek. Ezek általában megosztják a közvéleményt és ettől szeretjük a terveket igazán. Szeretem, ha hatnak a munkáim, ha kiváltanak valamilyen - akár pozitív, akár negatív – reakciót. A lényeg, hogy ne közönyt váltsanak ki, az a legrosszabb.
Nemrég a körülöttem lévő alkotó/ munka közösség számára megfelelő méretű irodát tudtam létrehozni a pécsi sétálóutcán, két utcára a saját házamtól.  Ez egy régi elképzelés megvalósulása, aminek nagyon örülök és várom a tényleges elindulását.
Azt gondolom, hogy az irodám grammra pontosan képben van saját magával, nem akar sem nagyobb, sem kisebb lenni, mint amennyi ő maga. Szerintem ezzel kevesen vannak így, sokszor látom, hogy valaki nagyobbnak akar tűnni, mint amekkora valójában, mint ahogy azt is, hogy valaki sokkal jobb sorsra érdemes.
Meglepő módon mostanában épülnek a házaim, az idei tavasszal-nyáron öt munkám valósul/t meg, amit egész jó eredménynek tartok, köztük nagy és kis épületek, kisebb városközpont kialakítás, tornaterem stb, ezek mindegyike más-más felállással/szerzőkkel terveződött.
A munkáimban az építészeti pszichológiai megfontolások rendre előkerülnek, leginkább bújtatva, mert ezekről mindenki azt hiszi, hogy egyfajta drága mulatság. Ez a kérdéskör egyfajta hobby, amiből igyekszem kigyúrni magam, mert rengeteget hozzá tud adni egy tervhez, ha képben vagy a környezetpszichológiával."

S.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése