2014. október 20., hétfő

Zen Garden Resort BalatonA Balaton legtöbbünknek nem csak egy nyaralóhely, hanem egy valódi életérzés, ami egész évben vonzóvá tehetné a régiót.
A szállodai szektor nagyot erősödött az utóbbi években a térségben, de az apartman típusú szállások nem, vagy alig érzékelhetően változtak az elmúlt 20 évben. Apartman jellegű szállásnál leginkább az az ember érzete, hogy lényegesen rosszabb a hely, amit kibérelt, mint amit otthon hagytunk, ez alapvetően nem jó indulás egy nyaraláshoz. A Balatoni időjárás sokszor szeszélyes és ha nem süt a nap, akkor nem kellemes a fürdőzés. Így ha rossz idő van, akkor a gyenge apartmanok és a meleg vizes medencével nem rendelkező szállások előnytelenek. Ezekre a problémákra, élethelyzetekre ad megoldást a projekt megvalósítása. Az itt töltött nyaralás során még a legkisebb lakóegységekben is tágas és jól szervezett lakótér és tágas ősfás kert fogad. Ha rossz az idő, akkor két wellness épület is  használható a fürdőzésre, szaunázásra, különböző kis létszámú csoportokra méretezett terek és programok sorakoznak a publikus épületekben.

A helyszín egy korábbi csemetekert, majd vállalati üdülő, ma egy vízparti házakkal  lazán telepített mocsári ciprusokkal, nyírfákkal és platánokkal tarkított ősfás ligetes park.

A meglévő és új épületek heterogén együttest alkotnak, megőrizve valamennyit a kialakult állapot hangulatából, a tervezés alatt lévő tájépítészeti koncepció is ehhez illeszkedik majd.
Valamennyi építészeti megoldásnál figyelembe vettük a természetet és a vele való kommunikációt.

Részben megtartottuk a jelenleg is jól működő épületeket és emellett újabbak is épülnek majd, jobbára az elbontott házak alapjain. Az új épületek kontúrja esetenként meghaladja az eredetit, emiatt a földtől ellebegtetett tömegképzést alkalmaztuk, ami a vízparti környezetbe illeszkedik, egyúttal modern karaktert ad az épületeknek. A házak tömegalakítása kerülgeti a fákat, így kisebb beugróikkal, átriumaikkal, változatosan használható terek és teraszok jönnek létre. A teraszokon zsaluziák vannak, amik lehetőséget adnak a szeparálódásra, a nappalitér bővítésére, a rejtőzködésre, a szélvédelemre és az árnyékolásra. A teraszokon saját hidromasszázs-kádak is lesznek.
Az új építészeti karakter alapegysége a földszintes apartman. A több szintes apartmanoknál ezeket egymásra helyeztük, majd megtükröztük, a két szintes épületeknél az apartman karakterét felemeltük, és alá posztamensként toltunk közösségi tereket eltérő anyaghasználattal. Az apartmanok és apartmanházak 4-6 férőhelyükkel családokra, baráti társaságokra hangolva lettek kialakítva.

A terület két megtartott kuriózuma az „alpesi ház”, amely felújítása után egy lapostetős dobozzal kiegészülve egyedi apartmanná válhatott, illetve az úgynevezett „periszkóp-ház”. Ez utóbbi tornácos, vidéki házként ráncfelvarráson esett át, hogy illeszkedjen a koncepcióba. Az új periszkópon keresztül más perspektívából tekinthető meg a Balaton. A parti nem beépíthető sávban épül a parti bisztró és a parti szaunaház, ezek átépítések, ahol óvatos operálással lehetett csak az eredeti tömegeken módosítani, így ezek a házak hasonlóak a korábbiakhoz, csak frissebbek és más funkciót kaptak.

A koncepcióra áthangolt étterem lévén a terület nagyszerűsége minőségi gasztronómiával párosul.
Az épületben lévő konyha a területen lévő összes büfét, bárt, és bisztrót kiszolgálja majd. Az étteremben több különböző hangulattal bíró fogyasztótér/terasz lesz, kisebb nagyobb rendezvényeknek is helyet biztosít majd, utcáról is látogatható lesz.

A parti sáv felett a strand és a majdani kikötő igényeire optimalizált vizesblokk készül, az emeletén vitorlás oktatóteremmel és szálláshelyekkel.

Az új, valamint az átoperált magas tetős épületek egységes fémlemezfedést kaptak.
Az anyaghasználat minden épületben hasonlatos. Fafelületek általános burkolatként, és ezektől elkülönülő felületek színes kialakítással.
A színezett felületek egyszerre kapcsolják össze és választják szét az épületek funkcióit.

A távolról is látható s felismerhető élénk színek használata segíti a tágas területen való gyors és könnyű eligazodást, szakkifejezéssel: a terület kognitív térképének kialakulása az egyének fejében felgyorsul és leegyszerűsödik. Ez kiemelten fontos lehet a tréningeken lévő pár napig itt tartózkodók esetében, vagy a gyerekeknél.


Hiszünk abban, hogy a terv megőrizte a hely csodálatos karakterét és egy merőben újszerű komplex üdülőszolgáltatást biztosító balatoni nyaralóhely létrejöttét alapozza meg.


Megbízó, tulajdonos:
Generáltervező cég neve:
Zánkazen Kft. Budapest
Másfél Építész Stúdió Kft.
Építész munkatársak:
Sebestyén Péter, Gyergyák János, Kenyeres László, Faltusz Csaba, Zsiga Zoltán, Koronczi Péter, Patyi Szabolcs, Csontos Noémi, Berta Ádám
Projektvezető(k):
Sebestyén Péter, Gyergyák János
Szakági tervezők:
Ifj. Sas Gyula - elektromosság
Dravecz Gábor – épületgépészet, közműterv
Pap Ferenc – tartószerkezet
Ferger Feren – tűzvédelem
Szanka Károly – akusztika
Kovács Erzsébet – költségvetés
Perényi László - épületszerkezet
peterkoronczi.com – látványterv

GEOplaner Kft.. - útterevező

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése