2011. október 11., kedd

TAMÁSI GIMNÁZIUM ÚJ AULÁJA

Tamási Béri Balogh Ádám Gimnázium és Kollégium felújítása és új aula kialakítása _Tamási
A FELELŐS ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ NEVE: Sebestyén Péter
Tervezői munkatársak:Kádár Mihály, Kiss Balázs, Kiss Szabolcs
Munkatársak:Barcsai Ági, Birkás Zoltán, Faltusz Csaba, Gyergyák János, Holics Tamás, Magosi Edina, Rajnai Zsuzsanna, Révai Balázs
TERVEZÉS / MEGVALÓSULÁS ÉVE: 2008

Generál tervező:     Sebestyén és Fia Építőipari Kft.
                                       Incorso Kft
      Társtervezők:        
      Dravecz Gábor (épületgépészet) 
Papp Ferenc (tartószerkezet)
Sas Gyula (épületvillamosság) 
Bodor Zoltán (akadálymentesítés)
Szanka Károly (akusztika)
Schmelzer György (lifttechnika)

Építtető Tamási Város Önkormányzata

Ismertetés:

a telek Tamási város központjában van a Szabadság utca és a Bezerédj utca sarkán. az épület tömeg: egy 3 szintes oktatási épületetből, egy 2 szintes (alul oktatási, az emeleten kollégiumi) részből, egy tornateremből és egy földszintes (konyha, étterem, közlekedő, vizesblokkot tartalmazó) lapos épületrészből állt. az épület a 1970-es évek végén épült korának megfelelő műszaki és esztétikai állapotban volt.
Tervezési feladat-koncepció:
az iskolaépület jelenleg nem rendelkezett aulával, melynek hiányát nap mint nap tapasztalták a gimnázium használói. a zsibongók túlságosan szűkösek és főként sötétek voltak. a tornaterem méreténél fogva ki tudott volna elégíteni egy nagyobb tér iránti igényt, de ennek paramétereit csak évente 1-2 alkalommal lehetett volna kihasználni, a tornaterem túl nagy és rideg tér. indokolt volt az új aula helyének megkeresése és kialakítása.
az épület projektarányos akadálymentesítését terveztük meg. az aulát a jelenleg lapos tetős, földszintes, középső összekötő épület első emeletére terveztük. Ez a megoldás egy elegáns lépéssel egyben megoldja az épületben való kerekes székes közlekedés jelenleg fennálló problémáját és az aulát. a 3 szintes oktatási szárny nyugati hom- lokzata mellé terveztünk egy liftet, melyen keresztül megközelíthető minden szint.
az aula emeletre helyezése egyúttal nem vesz el területeket az amúgy nem túl nagy iskolaudvartól. az aula tö- bbfunkciós nagyteremként funkcionál majd. Közepén harmonika rendszerű térosztó fallal a nagytermet két közel azonos méretű térrészre oszthatjuk. a terem nyugati fele leválasztva, a nagyobb kollégiumi rendezvényeknek is helyet ad.
az aulából megközelíthető álló lelátót terveztünk a nemrégiben felújított tornaterem emeleti homlokzata mentén, ez- zel attraktív teret alakítunk ki a tornateremből is. az aula külső felülete fémlemezzel illetve üveggel burkolt. a nagy üvegfelületeknek köszönhetően világos átlátható teret kapunk. a terembe a minden irányból be és át lehet látni ezzel az épület súlypontjába egy örökké változó érdekes inger gazdag látványt nyújtó elem kerül, mely jelentősen javítja az épület hangulatát.
az aulához közvetlenül kapcsolódik a büfé fogyasztóterével és a ruhatár. Megterveztük a kollégiumi szint vizesblok- kjainak felújítását, illetve átalakítását. Kialakítottunk egy fiú és egy lány akadálymentes szobát és mosdó zuh- anyzó helyiséget. a csoportos illemhely mellé kiépítettünk egy nemektől független akadálymentes mosdót. illetve az egész épületben minden csoportos illemhely mellé tettünk egy nemektől független akadálymentes mosdót. az udvari kijáratot, illetve az alagsor lejáró lépcsőházat átalakítottuk, az új lift elhelyezése érdekében.


























távlati kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése