2011. október 11., kedd

SZECHENYI KASTÉLY PARK - TANTEREM

SOMOGYVÁR, SZECHENYI KASTÉLY PARK_SZÁMÍTÓGÉP_TEREM

Tervezési Koncepció:
-A tervezési terület a somogyvári országos műemlék Széchenyi Kastély parkterülete.
-Kialakítandó: a kastély körüli épületek tetején (megoldva egyidejűleg a lapostetők beázási problémáit) egy 16-18 főt befogadó informatikai labor, számítástechnikai oktató terem.
-Mivel a tervezési feladat részét alkotja a kiválasztott épület akadály-mentesítése is ezért a legalkalmasabbnak a kastélytól délkeleti irányban fekvő mosoda épületet találtuk. Az épület ugyanis félig a talajba van süllyesztve, így kialakítható az épület északi hosszú határoló fala mentén egy rámpa, mely olcsón és praktikusan feljutást biztosít a mozgássérültek számára is az épület tetején kialakítandó új oktató részlegbe.
-A tervezett emelet ráépítést a barokk kertekre jellemző pavilonszerű épületre terveztük melyek legtöbbször fából készültek mutatva a kastélyhoz képesti ideiglenességüket. Ugyanakkor indokolja még szerintünk a meglévő épület tetejére helyezett fa dobozt, hogy a mosoda az egykori és a mai birtok gazdasági részén van góréval és istállókkal körbevéve. Így ez az új épület felidézi az egykor itt állható barokkori „zenepavilont” ,vagy a népi építészetben sokszor használt és az épület közvetlen közelében lévő góré érzetét.
-Kialakult a kastélyparkban egyfajta időbeli rétegződés a reneszánsz kastély és az 1960 körül a főépület köré épített épületek együttesében (kollégium, egészségház, mosoda, kazánház, víztisztító, szolgálati lakások, portaépület stb.).
-Az intézmény következő 15 éves terveiben szerepel az összes ’60-as évek beli rossz lapostetejű épületre tetőtér, emeletráépítés kialakítása.
-elengedhetetlenné vált a tervezési feladat során hogy együtt kezeljük az összes (kastélyt) kiszolgáló épületet, mert ezen első emeletráépítés meghatározza és nagyban befolyásolja az ezt követőket. A későbbiekben elkészül a teljes kastélypark fejlesztési terve melyben az emeletráépítések úgy lesznek értelmezve mint a barokk kert faszerkezetű pavilonjai vagy üveg „orangerionjai” a bennük elhelyezendő funkciótól függően melyeket a kastéllyal és egymással gyalogutak kötnek össze.









A megvalósulás a költséghatékonyság jegyében zajlott, ezért hogy úgy mondjam elmaradt ez-az.
Íme az eredmény:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése