2011. október 11., kedd

SZENT RITA PLÉBÁNIA - ÚJRAÉRTELMEZÉSE

Budapest, Szent Rita plébánia felújítása, újraértelmezése
Tervező: Sebestyén Péter
Tervezés éve: 2004

Ennek a templomnak a kialakítása egy történet. Időben és térben is összetett folyamat. 
A templomban járva a történetet dokumentáló képeskönyv lapjai közt járunk. A képeskönyv lapjaival tapétázták ki a templomot. 
A templom különlegessége a nőttsége, növesztettsége. Ez templomoknál szokatlan – összehasonlítva egy koraromán templommal – az maga az időtlenség, a megváltozhatatlan stabilitás. Erről a templomról időrétegek lenyomatait olvashatjuk le.
Spontán templom. 
A hívek alakították, formálták. A zavaros formai, képi világot mégis összefogja valami. 
Ez az összefogó valami, (aminek meghatározására most nem vállalkozom)- erő, olyan erő, amely a templom ezerféle elemét magnetizálja, a széthullástól megóvja. Ezt az erőt érezheti az építész is, amikor nincs kedve belenyúlni az erővonalak, sugarak pászmái közé.
Maradjon hát úgy a templom, ahogy van. Belül.
Mivel a családias növesztettség bizonyos elvilágiasodáshoz vezetett, az utcatér és a templomtér közötti tér fontos szerepet kap. Itt szeretnénk kárpótolni az elvilágiasodásért a római katolikus egyházat egy új templomtér létrehozásával. Részben fedett, de inkább nyitott templomtér, amely képes felkészíteni az utcáról belépő embert, hogy nemsokára templomajtón fog belépni. Üres, de intenzív tér, amely leginkább arra törekszik, hogy kizárja magából a külvilág esetlegességét, vizuális csöndet hozzon létre, és ezzel segítsen a lényegre koncentrálni…….. 
s.p.













További infó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése