2011. október 11., kedd

WÜRTZ

Tamási Würtz Ádám Általános Iskola Felújítás, átalakítás, bővítés

AZ ÉPÜLET HELYE: 7090 Tamási, Szabadság u. 38/40.
AZ ÉPÜLET ALAPTERÜLETE: 7323,72 m2 (változással érintett és újonnan tervezett terület)

A FELELŐS ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ(K) NEVE: Sebestyén Péter
Tervezői munkatársak: Kádár Mihály, Kiss Balázs, Kiss Szabolcs
Munkatársak: Barcsai Ági, Birkás Zoltán, Faltusz Csaba, Gyergyák János, Holics Tamás, Magosi Edina, Rajnai Zsuzsanna, Révai Balázs
TERVEZÉS / MEGVALÓSULÁS ÉVE 2008
Tervező cég Sebestyén és Fia Építőipari Kft., Incorso Kft







Társtervezők Dravecz Gábor (épületgépészet) 
Papp Ferenc (tartószerkezet)
Sas Gyula (épületvillamosság) 
Bodor Zoltán (akadálymentesítés)
Szanka Károly (akusztika)
Schmelzer György (lifttechnika)
Építtető Tamási Város Önkormányzata

LEÍRÁS:
az iskola két belvárosi telken fekvő, két épületből állt. az iskola két telkét a (kelet-nyugati irányú) Eötvös utca választja el egymástól. az északi telken egy épületegyüttes volt, mely a kb.50 éves „a” épületből és a 30 éves „B” épületből tevődött össze. a déli telken kb. 80 éves „C” épület található mely helyi védett érték. a tervezési terület műemléki környezet a területegységre vonatkozó Helyi Építési Szabályzat szerint, a Római Katolikus Templom kö- zelsége miatt.
az volt a tervezési feladat, hogy a Tamásiban működő két általános iskolát összevonva egy épületegyüttesbe helyez- zük el. a telkek nagysága, a közlekedési lehetőségek, a meglévő épületállomány műszaki állapota miatt az összevont iskola fizikai helyéül a „felső” iskolát választotta a Megbízó. a déli telek beépítettsége jóval kisebb volt, így jelentős bővítésre itt volt lehetőség. az iskola két telkén lévő két épületét (a és C épület) egy az Eötvös utca felett az első eme- let magasságába tervezett összekötő épületrésszel kapcsoltuk össze. az összekötést kisvárosias léptékű építészeti eszközökkel formálva alakítottuk ki. a részben a talajszint alá süllyesztett tornacsarnok a ii.ütem során fog megépülni.
a déli telken került kialakításra egy teljesen új (D) épület, mely többek között a tervezett iskola központi előcsarnokát és főbejáratát is magában foglalja. a telekre a jelenlegi főúthoz és az Eötvös utcához is kapcsolódó főbejárati kapun keresztül jutunk. a új (D) épület a telket egy határozott térfalat képezve kettéosztja díszudvarra és sportudvarra. a megérkezés a díszudvarba történik. az iskola környékén az akadálymentes közlekedést megoldottuk és több akadálymentes parkolót alakítottunk ki, mert a városon belüli kerekesszékes közlekedés az erősen emelkedő városi úthálózaton keresztül nehézkes.
Az épületek négy funkcionális egységre tagolódnak.
1. D épületben a földszinten helyezkedik el az aula mint megérkező tér. az aulához közvetlenül kapcsolódik a porta és a büfé. a-1. szinten található az étterem, a -2. szinten pedig a ii.ütemben megépülő tornateremhez tartozó öltözőegységek kerülnek majd kialakításra.az első emelet és a második emelet jellemzően a felső tagozat tanter- mei és a szaktantermek jelentős része kapnak helyet.
2. az a+B épületben az alsó tagozat illetve különálló főbejárattal a zeneiskola kapott helyet.
3. a C épület központi épületként funkcionál az épületegyüttes súlypontjában helyezkedik el. az épület földsz- intjén könyvtárt terveztünk illetve a meglévő és felújításra kerülő tornaszoba is itt helyezkedik el. az épület közlekedőrendszeréből közvetlen lépcsőn jutunk az emeleten kialakított tanári pihenő és tanári szoba blokkba. a C épület emeletén kap helyet az intézmény igazgatási része, az iskolai orvosi ellátást is biztosító logopédiai foglalkoz- tató, a pszichológus és egy szaktanterem.
4. az E épületrész a tornaterem mely 22x44,5 tiszta belméretű és 7,5 m tiszta belmagasságú, kettéosztható küzdőterű, így egy időben két testnevelésóra is tartható. az E épület a beruházás külön önálló ütemeként kezelhető.
Sportudvar-iskolaudvar: Két elkülönülő egységre tagolódik az iskolaudvar. az alsó tagozathoz egy kosárlabdapálya mint sportfelület és egy süllyesztett térszíni játszó mászó tér illetve egy füvesített játszótér tartozik. az udvar kerí- téssel el van választva a parkoló területtől az udvar többi részén az iskola épület maga határolja a kisgyerekek zárt játszóteres udvarát.
Míg a felső tagozat iskolaudvara jóval nyitottabb a város irányába. a tornacsarnok teteje és az C-D épület által körbeölelt térrész térburkolattal ellátott iskolaudvar sok ülő és pihenőfelülettel. a tonacsarnok járható teraszteteje a díszudvar szintjén helyezkedik el mint a belső udvar.


video











































Tervezett távlati kép a tornateremmel (II. ütem)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése