2011. október 11., kedd

PASSZÍVHÁZ?

Tervező: Sebestyén Péter, Ottó Gábor
Építész munkatársak: Rajnai Zsuzsanna, Gyergyák János, Sebestyén Miklós
Tervezés éve: 2006-2007
Építés: 2008


A lakóépület Mogyoród közelében épült fel, egy zárt lakópark két utolsó telkét összevont területen. A feladat egy olyan épület tervezése volt, ami nem első ránézésre beleolvad a városkülső új lakóterületeinek egyen arcába, de az átlagnál sokkal okosabb és tudatosabb. 
A tervezéskor a kialakult épített környezet elemeit használtuk, egy a megszokottnál talán finomabb, szolidabb elegyben. A hosszú tervezési időszakban a ház a használói minden aktuális, és tervezhető igényére rá lett hangolva.  
Nem hiszek a végletekig megtervezett lakásbelsőkben, mert azok sokszor leginkább szálodaszerűvé válnak. Ugyanakkor a mindennapi kényelmes használhatósághoz nem mindig elég a fehérre festett falak és a "hozott" tárgyak találkozása. 
Belsőépítészeti koncepcióterv készült, ami mindennek a helyét és a paramétereit megszabta, ugyanakkor a megrendelők maguk alakították ki az apróbb részleteket, hogy a ház tényleg olyan legyen amilyennek szeretnék.
Az alaprajz érdekessége az egyben tartott, de mégis elválasztott szülői és gyerekszoba blokk, a hálóhoz tartozó dolgozóhely és a szinte bármekkora asztalt magába foglalni képes étkező. Az amerikai konyhás lakásokkal ellentétben itt egy az étkező és konyha tértől teljesen leválasztott (bár ahhoz kapcsolódó) nappali készült. A ház központi tere az étkező, a nappali inkább végelem hasonlóan mint a hálók. Az alagsorban leginkább kiszolgáló terek, tárolók és gépészet van, de itt kapott helyet egy tv-s szoba és bulizóhely is.
Az épület ugyan nincs minősítve passzívházként, ezért nem szálhatott be az első magyar passzívház plecsni évekig húzódó "versenyébe", de a kritériumrendszer minden elemét maradéktalanul teljesíti vagy túlteljesíti.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése