2011. október 11., kedd

RAVATALOZÓ SOMOGYVÁR


Hely: Somogyvár, Római Katolikus Temető
Tervező: Sebestyén Péter
Tervezés éve: 2005


Rövid leírás:





a tervezést a magyarországi ravatalozók vizsgálatával kezdtem. az épülettipusok (halottasház) létrejötte erősen kapcsolódik a háznál történő ravatalozás betiltásához, így a magyarországi ravatalozók többsége néhány éven belül jött létre sokszor a helyi szakemberek társadalmi munkájából. Ezek általános jellemzője, hogy az épület két részből áll, a belső, zárt helyiség a családtagok számára biztosít az elbúcsúzáshoz intim környezetet a külvilágtól elzártan, míg a külső fedett-nyitott tér a ceremónia helyszíne.
az általam tervezett ravatalozó ettől eltérően, egy térbe olvasztva biztosítja a két funkciót. Ennek megoldására a ravatalozó helyiséget üvegfal veszi körbe, mely sötétítő függöny elhúzása segítségével egyszerűen átalakítható zárt, intim térré. a teljesen elzárt környezetben vékony sáv felülvilágító adja a fényt, melynek másodlagos, vallási jelentése sem elhanyagolható. a ravatalozó helyiség mögött öltöző, mosdó, kiszolgáló helyiség került kialakításra.
az épület tömegét tekintve egy tömb, anyaghasználatában három lehetőség merült fel (az ötödik homlokzaton is): tégla burkolat, fekete-szürke üvegmozaik és monolit műkő. Végül a fekete-szürke üvegmozaikot választottam, mely színek sejtelmes összekeverése illően kifejezi a funkciót.
az épülettől a település vezetői megijedtek, noha elismerték egyediségét. Megbíztak egy másik “hagyományosabb” ravatalozó tervezésével. az új ház megvalósítása azonban nem úgy sikerült ahogy azt másodszor megterveztem. Szóval ez nem egy sikertörténet.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése