2011. október 11., kedd

RAVATALOZÓ SOMOGYVÁR


Hely: Somogyvár, Római Katolikus Temető
Tervező: Sebestyén Péter
Tervezés éve: 2005


Rövid leírás:

a tervezést a magyarországi ravatalozók vizsgálatával kezdtem. az épülettipusok (halottasház) létrejötte erősen kapcsolódik a háznál történő ravatalozás betiltásához, így a magyarországi ravatalozók többsége néhány éven belül jött létre sokszor a helyi szakemberek társadalmi munkájából. Ezek általános jellemzője, hogy az épület két részből áll, a belső, zárt helyiség a családtagok számára biztosít az elbúcsúzáshoz intim környezetet a külvilágtól elzártan, míg a külső fedett-nyitott tér a ceremónia helyszíne.
az általam tervezett ravatalozó ettől eltérően, egy térbe olvasztva biztosítja a két funkciót. Ennek megoldására a ravatalozó helyiséget üvegfal veszi körbe, mely sötétítő függöny elhúzása segítségével egyszerűen átalakítható zárt, intim térré. a teljesen elzárt környezetben vékony sáv felülvilágító adja a fényt, melynek másodlagos, vallási jelentése sem elhanyagolható. a ravatalozó helyiség mögött öltöző, mosdó, kiszolgáló helyiség került kialakításra.
az épület tömegét tekintve egy tömb, anyaghasználatában három lehetőség merült fel (az ötödik homlokzaton is): tégla burkolat, fekete-szürke üvegmozaik és monolit műkő. Végül a fekete-szürke üvegmozaikot választottam, mely színek sejtelmes összekeverése illően kifejezi a funkciót.
az épülettől a település vezetői megijedtek, noha elismerték egyediségét. Megbíztak egy másik “hagyományosabb” ravatalozó tervezésével. az új ház megvalósítása azonban nem úgy sikerült ahogy azt másodszor megterveztem. Szóval ez nem egy sikertörténet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése