2011. október 11., kedd

KAZINCBARCIKA TAKARÉKSZÖVETKEZET

Kazincbarcika Takarékszövetkezet központi épület_pályázat_MI
Tervezők: Szeift Zsuzsanna, Bors András, Kenyeres László, Sebestyén Péter
Mesteriskola XVIII. ciklus
MŰLEÍRÁS
Meglévő szituáció:
Kazincbarcika főutcáján álló többlakásos lakóépület a nyolcvanas években épült szerkezetileg és alaprajzi képzésében tiszta épület a korra jellemző homlokzati architektúrával. Különösen jó a lépcsőházi blokk kezelése, melynek során az alaprajzi elrendezés kivetül a homlokzatokra, szervesen kötve össze az épületrészeket és egyben tagolja is azokat, erősítve az eltolásból adódó ritmust. Értékesnek találtuk a lépcsőházi blokk átláthatóságát is.
A földszint + 4 emelet magasságú házunk és a mellette lévő fölszintes épület között egy pergolás lugas húzódik meg, ami érdekes színfoltja az utcaképnek és átjárhatóságot biztosít az Egressy Béni út és a hátsó szervízút között.
Koncepciónk:
Számításaink szerint a feladatban kiírt program nagysága nem igényli új irodaház építését, ha az utolsó tömb lakásait használjuk fel az irodai funkciók elhelyezésére, lakáscsere illetve lakásvétel lehetőségével számolva. 
Koncepciónk erre a gondolatra épül. A tömb homlokzatát letisztítottuk szerkezetig, mert az irodaház funkció nem indokolja  a falfülek használatát. Ezáltal a homlokzati változtatás által ez az utolsó tömbegység jellé válik. Ugyanez a homlokzati struktúra jelenik meg a földszinti ügyféltérnél is, jelezve ezzel a két épületrész összetartozását. Az átalakított tömb mellé lezárásként hozzáépítettünk egy dobozszerű kopilitüveg lépcsőházat, a meglévő lépcsőházakkal azonos szélességben. Ebben a szituációban a minden oldalról üveg lépcsőház befordulásával zárja az épülettömböt. A kopilitüveg reagál a meglévő épület lépcsőházainak anyaghasználatára, egy kicsit modernebb megfogalmazásban, ami egyben magával vonhatja az egész épület megújulását is.
Azáltal, hogy nem építjük be az előírt telekmélységet meg tud maradni a városiak által kedvelt lilaakácos lugas. Természetesen a régi rossz állapotú fapergolát elbontottuk és helyére egy új megfogalmazású, de az eredeti hangulatot visszahozó lugast terveztünk.
Nem utolsó szempont volt a költségtakarékosság. A jelenlegi átalakítás az új lépcsőház megépítésével együtt előzetes becslések alapján legalább 10%-kal olcsóbb, mint a kiírásban kért új épület. Ez tartalmazza a felette lévő lakások cseréjét illetve megvételét. Számításokat lásd az 1. számú mellékletben.
Épületleírás:
A jelenlegi ügyfélteret a belső alagútzsalus fal pilléresítésével egy nagyvonalú térré alakítottuk át, így a lakossági és a vállalkozói ügyintézés egy térben elfér, ezzel a kiírás sok problémás pontja (összekötések, átjárhatóság, funkcionális kapcsolatok) megoldódik. A hátsó traktusban a kért hitelügyintézői tárgyalók, irodák kaptak helyet.
Az irodai tömb földszintjén van az irodaház főbejárata. Itt találhatóak a szélfogóból elérhető ATM automaták, a széf, a vizesblokk és a recepciót tartalmazó elegáns előtér. Az új lépcsőház az irodai tömböt szolgálja.
Szerintünk nem probléma a kirendeltséghez tartozó személyzeti öltözők, teakonyha, vezetői iroda, valamint a szerverhelyiség első emeletre való helyezése.
A kiírás szerinti négy szint programját a funkcionális kapcsolatok figyelembevételével szétosztottuk három szintre. Így a második emeleten a belső ellenőrök, könyvelői iroda, végrehajtók és a nagy létszámú teakonyha kapott helyet. A harmadik szint tartalmazza az üzletágvezetői irodát, jogászi- és főkönyvelői irodát és a hozzájuk tartozó tárgyalót. A negyedik emeltre a kért titkárság, elnöki iroda , tárgyaló mellé került az ügyvezetői iroda.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése