2011. október 11., kedd

SZEKSZÁRD KÖNYVTÁR - LEVÉLTÁR VÁZLATTERVE

Épület neve: Illyés Gyula Megyei könyvtár, Tolna Megyei Önkormányzat Levéltára - Szekszárd
Épület címe: 7100 Szekszárd, Tartsay Vilmos utca
Megrendelő: Hozam Kft - Szekszárd
Tervezés éve: 2005
___________________________________________________________________
Vezető tervező: Sebestyén Péter
Tervező munkatársak: Jávorka Noémi, Kiss Balázs, Kiss Szabolcs
Ismertetés:
Tervezési Koncepció:
Az intézményeket két külön bejáratú épületbe terveztük, két „U” alakú épület egymás mögé való elhelyezésével. A Hunyadi utca felé nyitott U épületbe kerül a Megyei Könyvtár. Az új belső sétányról és a Tartsay utcából megközelíthető U alakú épületbe a levéltárat telepítettük. A könyvtári nyitottabb funkció került tehát a belvároshoz, és a közlekedési csomóponthoz közelebb (annak hátat fordítva), a levéltár pedig távolabb. Az intézmények bejáratait az „U” alakú udvarokba visszahúzva terveztük. A belső udvarok felé nyitottuk meg az épületeket, innen kapnak az olvasótermek, kutatótermek fényt. A két forgalmas főúttól elfordulva az udvarok nyugodt zajterhelés nélküli helyekké válnak, ugyanakkor két városi teret alakítanak ki.
Épülettömeg, karakter: 
Az új épület tervezésekor fontos, és meghatározó volt a szomszédos iskolaépület feszes karaktere. Az iskola hosszan a Hunyadi utcai fasorok mögött elbújva feszül ki az utcafrontra 3 szintes tömegével. Az új épületegyüttest ezen utcai kifeszülés folytatásaként terveztük a Hunyadi utcán végig, majd átfordulva a Tartsay utcára. Az épület tömege (magassága) az utcasaroktól távolodva a Tartsay utca mentén folyamatosan fogy. Ezáltal a ház kissé fejnehéz lesz a könyvtári részén, az utcasarok felől. A hátsó végén pedig alacsonyabban tud illeszkedni a kisvárosias léptékű lakóépületekhez. A ház megfogalmazása kívülről szándékosan kissé szikár, hiszen a lényeg belül van. A funkcióból adódó racionális alaprajzi elrendezés ellenére a belső terek, térkapcsolatok, belső udvarok, olvasóterasz viszont kifejezetten nyitottak.


Az idő múlásával úgy tűnik ez a ház is a soha meg nem valósuló tervek halmazát gyarapítja, pedig az egyik nagy kedvencem azóta is.
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése