2011. október 20., csütörtök

MOBIL KIÁLLÍTÓÉPÜLET

Építészet: Sebestyén Péter, Kiss Szabolcs, Bregó Krisztián, munkatárs: Magosi Edina
Épületvillamosság: ifj. Sas Gyula 
Épületgépészet: Dravecz Gábor
Generál tervező: Incorso Építész és Építőműhely
Tervezés éve: 2011

Leírás:





Az épület a kiállítási téma az újrahasznosítás jegyében szállítókonténerek átalakításával készül. Ennek egy gyakran használatos eleme a legtöbbször ideiglenes irodaként vagy akár óvodakonténerként használt irodakonténer. Az újrahasznosítás esetünkben inkább csak iránymutatás, ugyanis a konténerek újak lesznek, azokat gyári irodakonténerhez hasonló, de extrán hőszigetelt egyedi dizájnnal megformált kialakításban terveztük.
Az együttes fő eleme a fogadótér és előadótér mely a megérkezést és a távozást egyben hivatott kiszolgálni. Ez az épületrész megformálásában eltér, mintegy kiemelkedik (vertikálisan is) a többi konténertől. A főbejárati konténer zöld színnel kerül kiemelésre a többi elemhez képest, mely a rávezető akadálymentesített rámpával együtt egyértelműen kijelöli a bejáratot.
A fogadótérre kapcsolódik az épület végelemét képező előadótér, és az egymásból nyíló kiállítótér sor. Az első kiállítóhelyiségből, egy függőlegesen elhelyezett konténerben kialakított lépcsőn keresztül a mobil épület tetején kialakított tetőteraszra juthatunk. A tetőteraszról a kiállítás részeként megtekinthetők, a tetőn elhelyezett környezettudatos berendezések. Ilyenek az esővízgyűjtő, a szélturbina, a napkollektor, és a napelem. A lépcsőházi torony tetején reklámfelület, logóhely és a bejáratot, illetve a tetőteraszt megvilágító világítódoboz került elhelyezésre, mely a főbejárati dobozzal megegyező zöld színnel jelöli meg az épület helyét távolról nézve is.
Az első kiállítási blokkban található a látogatók és a személyzet által is használt mosdó, mely akadálymentesített.
A kiállítás menete a megérkezést követően, a tematikus doboztermek sorban való meglátogatásával folytatódik. Az összes terem végigjárása után a látogatócsoport visszatér a fogadótérbe, majd az ott elhelyezett öltözőszekrényekből a kabátját és táskáját átviszi az előadótérbe és a lépcsőzetes lelátó ülőhelyei alatt kialakított rekeszekbe elhelyezi (átadva ezzel a megérkezőteret az esetleges látogatói torlódáskor a következő csoport számára). Majd az előadótérben a kiállítás utolsó elemeként befejezi a kiállításhoz kapcsolódó tesztanyag kitöltését. a termet a látogató a tesztek a kiértékelést követően elhagyja és a főbejáraton keresztül távozik.
A konténereket a bennük lévő funkciókhoz igazítva terveztük meg tömör és üvegezett határolófelületek alkalmazásával. A konténerek nagy része azonban alaprajzi kialakításában megegyezik, emiatt különbözőféle képen összeszerelhető az elemek egymással. A belső terekben a látogatókat “terelő” módon lettek megtervezve a falfelületek, beépített kiállítási felületek. A belső teret a kirakatszerűen megfogalmazott homlokzati ablakok minden oldalról hirdetik, mintegy becsábítva a kint tartózkodókat.

ANYAGHASZNÁLAT
A konténerek homlokzata fémburkolatú, tetőszerkezetük szintén a gyári fémfelülettel ellátott, a terasztetőnél extra megerősítéssel. Az üvegfelületek fokozottan hőszigetelt modern acél ajtók-ablakok, a belső padlóburkolatok félmeleg burkolattal lesznek kialakítva. A belső terekben a fehér gipszkarton felületű kiállítási installációs háttár dominál, a lépcső acélszerkezetű festett lépcső.


A bemutatott terv két különböző elrendezést - elhelyezést mutat be.









Hosszanti elrendezés

Centrális elrendezés


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése