2011. október 12., szerda

ÚJPALOTA_TERVPÁLYÁZAT

Újpalota Közösségi Ház ötletpályázat – Garten Stúdió Kft., Incorso Kft., megvételben részesült pályamű

építészet: Sebestyén Péter, Kiss Szabolcs, Bregó Krisztián
környezetrendezés: Szloszjár György, Vastagh Gabi, Helfrich Franciska, Szentesné Dandé Eszter


Részlet a tervpályázati zárójelentésből:

A koncepcionális elrendezést tekintve a Pályázó az új Közösségi ház épületének elhelyezésével mind a Zsókavár utca, mind a rendezvénytér irányába új térfalat ad. A térfalakat adó új épületek biztosítják a rendezvénytér önálló használatát, a tér a fő közlekedési irányokból mégis belátható. A rendezvénytér és a közösségi ház kapcsolatát a részben transzparens, részben interaktív, illetve információhordozó többsíkú homlokzat biztosítja. A lakótelei főutcákon ez jelentős új elem lehet.
A pályamű fontos eleme a nagyfelületű Tó és a Vízoszlop. A tó – és nem medence – partjának változatos kialakítása, illetve a szegélyén körbevezető sétány a lakótelepből hiányzó természethez kapcsolódó élményeket erősíti. A tóból kiemelkedő Vízoszlop a tájékozódást is segítheti, és távolról is látható jelképpé válhat. A buszmegállók közötti gyalogos forgalom tó feletti átvezetése a lakótelepből hiányzó romantikus és festői megoldást pótolhatná, azonban a gyakorlatban ezek fő gyalogos felületek nem lehetnek, hiszen a csúszásveszély miatt ez az intenzív közlekedésre nem ad biztonságos megoldást.
Fő tér, Újpalotai Közösségi Ház bővítése ÖtletpályázatA meglevő növényzet jó része a nagy tófelület illetve a térburkolatok miatt áldozatul esik, kivágott fák helyett azonban új elemet hoz be – tó és vízoszlop formájában – illetve a játékosabb és cizelláltabb elemeket teszi hangsúlyossá: zölddel kiemelt élménytér stb. a tér déli felületén.
Az épület arányai és építészeti megfogalmazása a lakótelepi környezetből kiemeli a Főtér funkciót, ugyanakkor egyes részletei kifejezetten előnytelenek (például a pinceszinti funkciók). Éppen a tóval való intenzív kapcsolat nehezíti meg az épület gazdasági feltárását. Az új Közösségi Ház áttört homlokzata, a transzparens felület mögött a zárt funkciót mutató előadótermet tartalmazó földszinti kialakítása segíti a téren a tájékozódást és az épület kétirányú megközelítését. Az épület a műleírásban ismertetett változatos használat során a lakótelep központjának állandó és kiemelkedő jelentőségű középülete. A közösségi ház és a Zsókavár utca kapcsolata jó, a rendezvénytérrel a kapcsolat szintén megoldott.
Hibás és előnytelen Nyírpalotai utcai buszmegállóba tervezett új, a jelenlegi állapotnál még kedvezőtlenebb szolgáltató egység, mivel a nagy forgalmú tömegközlekedési megállóból kirekeszti a tér látványát. Az igényesen megoldott részlet elemek nem állnak össze egységes koncepcióvá.
A pályaművet a Bíráló Bizottság rangsorolás nélküli 500.000 –Ft-os megvételben részesítette.

internetes publikáció:
























Műleírás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése